divendres, 25 de gener del 2013

Sobre 7 dels 22 dies de vacances anuals


En resposta a les diferents consultes sobre els 7 dels 22 dies de vacances que es poden agafar segons les necessitats de cada treballador, des de la secció sindical UGT-CBB us informem que a l'acord de pròrroga de conveni 2008/2011, al punt 12 s'especifica que:

*es podrà autoritzar el gaudiment de manera fraccionada d'acord amb les necessitats del servei de 7 dels 22 dies de vacances anuals o la part proporcional que correspongui quan el temps realment treballat és inferior a l'any

Per tant, us confimem que els auxiliars i subalterns poden gaudir de 7 dies de les vacances anuals quan es necessitin, sense que calgui fer-ho en blocs concrets i no es comptabilitzen com a dies propis.

Donat que algunes direccions els estaven comptabilitzant com a dies propis, ja que a la circular del calendari laboral 2013 enviada pel cap de RRHH el passat dia 7 de gener no informa sobre aquest tema, li hem sol·licitat al sr. Lluis Salvador que enviï un correu informatiu a les direccions perquè ho tinguin en compte.

Sobre les condicions laborals: reunió amb el cap de RRHH


Finalment ens hem reunit amb el cap de RRHH per tractar els següents temes:  calendari laboral, aplicació de l'acord de jornada de Diputació, dies d'assumptes propis i mobilitat horitzontal voluntària 2013.

-Mobilitat horitzontal voluntària. La circular sobre mobilitat horitzontal voluntària s’endarrerirà encara alguns dies, perquè hem demanat que s’aclareixin abans les possibles mobilitats obligatòries.

-Calendari laboral. Sobre la obligatorietat de recuperar les hores del 30 i 31 de març hem presentat vàries propostes: continuar com aquests darrers 10 anys en que no s’han recuperat les hores, obrir 1 biblioteca amb servei per aglutinar a tot el personal que vulgui treballar, deixar treballar a porta tancada aquests dies,.. La majoria han estat rebutjades i d'altres esperem la resposta el proper dia 28 que tornem a tenir reunió.
Per altra banda, aclarir que la gent que no fa la jornada laboral complerta, té dret a gaudir de la part proporcional dels dies festius (ex. la gent que faci mitja jornada té dret a gaudir 7 dies festius)

- Acord horaris de Diputació. NO s’aplicarà l'acord d'horaris de Diputació al personal bibliotecari laboral no funcionari. La voluntat de l'empresa és aplicar la llei de la forma més restrictiva.

- Dies d’assumptes propis. A l’espera de la negociació a Diputació, a hores d’ara no es sap amb certesa el nombre de dies d’assumptes propis que el personal bibliotecari podrà gaudir, l’únic que diu l’empresa és que, ara com ara, si algú necessita agafar dies en podrà agafar fins a tres.

Davant una postura tan tancada per part de l’empresa en els diferents temes plantejats, el Comitè està estudiant quines mesures legals prendrà.

Properament, us convocarem a una assemblea informativa per a tractar tots aquests temes.

Conveni bibliotecaris, calendari laboral i altres


Avui, dilluns 14 de gener, teníem convocada una reunió amb el cap de RRHH del CBB per tractar diferents assumptes prou urgents per a la plantilla com són la resolució de l’aplicació del conveni als bibliotecaris o el calendari laboral 2013 entre d’altres.

Heu de saber que aquesta reunió ha estat desconvocada per part de l’empresa, tot i la urgència dels punts a tractar donat que els companys bibliotecaris estan pendents de saber si cobraran la paga avançada o quants dies de lliure disposició podran gaudir. Davant la situació de veure’ns incapaços de resoldre els dubtes que els treballadors ens adreceu, ens hi hem comunicat telefònicament i ens ha confirmat el següent:

·  Que els bibliotecaris cobraran a finals de gener la paga d’abril de manera avançada i íntegra, sense tenir en compte la voluntarietat expressada pels treballadors al desembre.
·  Que respecte als dies de lliure disposició no hi ha nova informació per part de la Diputació. Des del Comitè d’Empresa ho plantejarem a la propera reunió.

Tammateix a la propera reunió tractarem altres temes pendents com són l’aplicació de les 35 hores pel personal bibliotecari, les circulars de vacances i de calendari laboral.
Us mantindrem informats a mida que sorgeixin noves informacions.

Respecte al calendari laboral 2013

Companys i companyes,

Suposem que ja haureu rebut el nou calendari laboral per a l’any 2013 enviat pel cap de recursos humans. Volem manifestar la nostra sorpresa davant l’enviament d’aquesta circular, donat que el dia 14 tenim convocada una reunió de la comissió de gestió del Comitè d’Empresa amb el cap de recursos humans per tractar diversos assumptes, entre d'altres el calendari laboral.

Coneixíem la postura de l’empresa al respecte, però encara no s’havia començat la negociació, per això ens sorprèn tant el següent paràgraf, extret del correu electrònic enviat per Lluis Salvador:

Respecte a l’any passat hi ha una novetat que afecta al període de Setmana Santa. Atès que hi ha una regulació molt més estricta respecte als dies en què pot fer festa el personal de les administracions públiques, els dies 30 i 31 de març (dissabte i diumenge de la Setmana Santa) passen a ser festius recuperables. Això vol dir que el personal a qui toqui treballar aquests dies hauran de tornar les hores no treballades, en períodes mínims de 1 hora.

També us informo que en aquest punt no ha estat possible arribar a un acord en les negociacions establertes amb el Comitè d’Empresa per intentar consensuar el calendari laboral.


Donat que la reunió del dia 14 es manté, des del Comitè d’Empresa demanarem a l’empresa:

-    Que les circulars que s’envien des de recursos humans siguin menys ambigües, perquè no deixin tants aspectes a la lliure interpretació.
-    Que l’empresa es comprometi a autoritzar les vacances en un temps límit concret, donat que als treballadors ens imposa una data límit tan avançada a l’hora de sol•licitar les vacances.
-    D’on sorgeix aquesta nova interpretació tan restrictiva sobre els dies 30 i 31 de març i que si l’empresa considera que aquests dos dies són laborables, la plantilla ha de tenir el dret a decidir si treballa o recupera les hores, però que no li sigui imposat la recuperació unilateralment.

Ens preocupa especialment la tònica que d’un temps ençà adopta l’empresa respecte als festius que cauen en diumenge. Penseu que el personal que treballa el cap de setmana sense rotació, perd el complement cada vegada que un festiu cau en diumenge i se li exigeix que recuperi les hores entre setmana, sense oferir cap altre sistema de compensació.

Volem recalcar que no estem d’acord en els greuges comparatius que rep el personal de cap de setmana per part de l’empresa i que sempre hem treballat per arribar a un consens pel bé comú.

Us mantindrem informats de tot allò que succeeixi a la propera reunió del 14 de gener.

Biblioteca Agustí Centelles, tancada. Gràcies a tots/es!

Comunicat dels delegats de Prevenció del Comitè d'Empresa

Benvolgudes companyes i companys,

Aquest cop sí que us podem donar bones notícies! Com sabeu, finalment el Consorci de Biblioteques de Barcelona va decidir tancar la biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, tancament temporal que es va produir el 17 de desembre del 2012.

Gràcies a la mobilització dels treballadors/es de la biblioteca, després d’un any de lluita, dues denúncies a Inspecció de Treball i la pressió feta a les Reunions de Coordinació Empresarial, l’equip de la biblioteca no es veurà obligat a treballar en un entorn nociu per a la salut. Malgrat que l’empresa i la Mútua han reconegut la situació com a accident laboral, les mesures correctores aplicades durant aquest 2012 es van demostrar insuficients, ja que no només les persones afectades empitjoraven, sinó que el personal que s’anava incorporant li apareixien les lesions, arribant a 12 diagnosticats de les 15 persones que conformen l’equip.

Agraïm els suport de tot el personal de biblioteques rebut en les accions informatives i de difusió de la problemàtica. Les 451 signatures recollides en les 38 biblioteques de la ciutat de Barcelona es van fer arribar per registre municipal el passat dijous 13 de desembre a la nostra gerent, Assumpta Bailac i al regidor de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, juntament amb un escrit explicant la problemàtica de la biblioteca. Tanmateix aquest escrit es va fer extensible a l’Alcade de la ciutat, Xavier Trias, al regidor del Districte de l’Eixample, Roger Ardanuy, i al Cap de Prevenció i Vigilància de la Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Pere Luque.

Segons ha comunicat l’empresa, aquest tancament no superarà els tres mesos, i s’actuarà sobre el paviment de la biblioteca, el funcionament de la climatització i humificació, i l’obertura de dues finestres per a permetre la ventilació natural. Els delegats de prevenció estem a l’espera de la convocatòria urgent d’una reunió del Comitè de Salut per a que se’ns concretin aquestes accions.

Malgrat que totes les accions semblen que s’encaminen a l’arrel del problema, els delegats de prevenció seguim reclamant a l’empresa que hi hagi un seguiment mèdic efectiu de les lesions de Lipoatròfia Semicircular i possibles afectacions mèdiques paral•leles que continuen patint els companys.

Volem tornar a reiterar la idea que mitjançant la mobilització es poden aconseguir millores en les nostres condicions de feina. Per això ens posem a la vostra disposició per a qualsevol incidència de salut relacionada amb els vostres llocs de treball.

La vostra participació és imprescindible. Passem de la queixa a la mobilització!