dilluns, 13 de març del 2017

La nova biblioteca de Les Corts

Com ja sabeu, s'ha enviat la circular que regula la convocatòria de mobilitat horitzontal voluntària d'enguany. Donat que una de les destinacions oferides és la nova biblioteca de Les Corts des de la secció sindical UGT-CBB us volem transmetre quelcom.

- L'obertura de la nova biblioteca de Les Corts suposarà un canvi de mòdul de la Biblioteca Miquel Llongueras. Després de reunir-nos amb la plantilla d'aquest equipament, pel que suposarà el canvi d'horaris, reducció de personal i redistribució, només us podem dir, des de la desinformació que fomenten des de Biblioteques de Barcelona, que desconeixem els criteris de reducció de personal i si aquesta persona/es tindran prioritat en l'elecció de la mobilitat. Esperem que us informin en algun moment i que com a mínim es prioritzi la sortida de les persones obligades a fer-ho.

- Són molts els rumors sobre la nova biblioteca, el projecte bibliotecari, les condicions de treball, els horaris... Volem compartir aquestes "informacions" amb vosaltres (donat que també ho hem fet amb els companys de la Miquel Llongueras i els companys del Comitè d'Empresa):
-- inauguració al novembre, tot i que des de l'Ajuntament ha comunicat als veïns de Sarrià que aquesta és la data de construcció.
-- amb un servei organitzatiu i estructural diferent de totes les altres biblioteques de la xarxa.
--- servei d'acollida (anteriorment conegut com servei de préstec) hi ha la previsió de només una persona en la primera recepció a l'usuari -sembla que sense taulell de treball, amb una unitat portàtil -tauleta- fent l'acollida/rebuda als usuaris que visitin la instal·lació.
----aquesta única persona també es farà càrrec de les incidències que es puguin produir a les màquines d'autopréstec i bústia de retorn o si hi haurà més personal sense taulells a l'espai d'acollida de la biblioteca i de quina manera es realitzaran les feines internes que tenen en comú totes les biblioteques???
---No disposarà d'un volum molt alt de documents físics, no sabem quants, però uns 15000 aniran directament en compactes a magatzem sense accés directe dels usuaris i amb l'afegit que els treballadors de la mateixa es desplacin a buscar les demandes dels usuaris o sol·licituds d'altes biblioteques.
---Els espais d'Internet i + i multimèdia no disposaran d'ordinadors de sobretaula sinó de portàtils que s'hauran de muntar i desmuntar en les sessions de formació i activitats sense tenir en compte el treball extra que comporta.
--- Impressora WIFI. L'espai disposarà d'impressora wifi, al no tenir ordinadors de sobretaula la solució és aquest tipus d'impressores que pel que sembla tenen un ús ínfim per la complexitat del funcionament de l'aparell. Per enviar a imprimir s´han de validar, pujar ell document en pdf a una pàgina d'internet i fer la impressió (estil ebiblio).
----les plantilles de les biblioteques que ja tenen ordinadors portàtils, pateixen les desconfiguracions i desmaquetacions, els problemes de connexió Wifi i descàrrega de bateries que suposa aquest sistema. Fins ara no disposen de cap servei de manteniment específic a les biblioteques.
--- Sembla que l'espai tindrà tres impressores 3D, però qui les farà funcionar? No sabem si algú de la biblioteca rebrà formació sobre aquests aparells i el programari que les gestiona.
--- Sembla que l'horari proposat inclourà dissabtes matí i tarda, sense tenir en compte la conciliació familiar, el benefici retributiu i estadístic d'obrir el diumenge en comptes del dissabte tarda. Dissabte tarda és necessari obrir el servei?
Volem remarcar que:
- aquestes informacions no han arribat a aquesta secció sindical des de cap canal oficial. Que de seguida que ens van arribar les vam fer saber als companys de la Miquel Llongueras i del Comitè d'Empresa.
- si us demaneu la nova biblioteca de Les Corts a la mobilitat horitzontal tingueu molt en compte aquests rumors i demaneu la informació que creieu convenient a la cap de recursos humans i a les direccions de les diferents biblioteques abans de demanar les destinacions.
- com és habitual en els darrers temps, Biblioteques de Barcelona ajusta al màxim les plantilles sense tenir en compte les possibles baixes o vacances i les situacions que es generaran en un nou sistema de treball.
- Biblioteques de Barcelona no té en compte les plantilles de professionals a l'hora d'engegar nous projectes, que són els que hauran de fer totes aquestes tasques.
Volem que quedi molt clar que des de UGT-CBB no estem en contra de noves estratègies, recursos, espais i tecnologies que es puguin implementar els serveis de biblioteques però no tenir en compte les opinions i experiències de les persones que treballem cada dia en el servei, no preguntar, desconèixer els funcionaments dels mateixos serveis i actuar de manera unilateral en temes que ens afecten directament no és una manera intel·ligent i efectiva de treballar, temps al temps.
Tenim la sensació que cada dia es perd una mica de qualitat per decisions mal preses.

dilluns, 6 de febrer del 2017

Resum Assemblea 1/2/2017

Us fem arribar un resum de l'assemblea informativa que ha tingut lloc avui mateix sobre el procés per reclamar una compensació per la no aplicació de l'acord de condicions laborals de la Diputació de Barcelona als tècnics bibliotecaris del CBB.

L'advocat que va portar la demanda contra el CBB, el lletrat Carlos Rubio, ens ha explicat el procés per establir les reclamacions, la documentació que cal aportar i els passos a seguir.
Pel que fa a la demanda de compensació de les hores no gaudides en conceptes de conciliació familiar i formació voluntària, s'estableix una reclamació retroactiva d'un any respecte a la data de presentació de la instància al registre del CBB. Tot i que l'advocat ens ha comentat que està estudiant poder-ho ampliar des de la data en que es va reclamar al Tribunal Laboral de Catalunya l'any 2012.



Cal que tots els interessats en dur a terme la reclamació amb el Carlos Rubio, ens responeu a aquest correu abans del proper divendres 10 de febrer adjuntant la següent documentació:

- DNI escanejat
- instància de la reclamació escanejada
- les dades laborals (amb una nòmina escanejada, per exemple)
- i si algú durant aquest temps ha estat de baixa, reducció de jornada, excedència i/o situació similar, que adjunti un document on faci cinc cèntims de quina situació concreta ha viscut.

Un cop fet això, ens ha explicat que el cost per treballador serà d'uns 50€ (ja us explicarem com fer l'abonament) comptant que serem uns 30-35 treballadors mínim per fer aquesta demanda i que inclou anar fins a segona instància. Si al final l'advocat veiés plausible reclamar retroactivament des de la data de reclamació al TLC, el cost econòmic de la demanda seria d'uns 100€.
També cal sumar-hi les despeses que suposen els poders notarial que caldrà fer perquè el lletrat actuï en representació de cada un dels interessats. No ens ha pogut detallar les despeses notarials, però ens assegura que són molt assequibles. Us les facilitarem de seguida que les tinguem.

Aclarits els passos a seguir, hem obert torn de preguntes:

- si algú no troba la còpia de la seva instància (o no recorda si la va presentar) pot demanar-ne una còpia al registre del CBB.

- cadascú ha de decidir si vol exercir el seu dret a reclamar o no, tenint en compte que si no es reclama es podria perdre l'aplicació individual de la compensació si es guanya.

- si algun treballador no va reclamar en el seu moment, pot afegir-se a aquest procés sense cap problema, tenint en compte que no tindrà assegurats els efectes retroactius en la data que us hem especificat.

- reclamar no ha de suposar cap represàlia tant si es té o no la plaça guanyada.

- no es pot determinar quin serà el termini de resolució d'aquesta reclamació perquè depèn dels tribunals. L'anterior va trigar poc més de dos anys en resoldre's judicialment.

- si algú ha estat de baixa, reducció de jornada, excedència... l'aplicació de la possible compensació es fa en les parts proporcionals que li pertoquin. Es determina un cop resolt el procés.

Des del Comitè d'Empresa només volem recordar que quan va començar aquest conflicte al 2012, el CBB ens "avisava" que ho teníem tot perdut, que no teníem raó. Quatre anys més tard, i arribat aquest punt, creiem que ha quedat demostrat que val la pena defensar els nostres drets i us animem a unir-vos per aconseguir-ho.


Moltes gràcies a tots per la vostra assistència. 
Esperem les vostres respostes.