dissabte, 6 de juliol del 2013

Aclariments als "aclariments" fets pel Cap de RRHH del CBB

El passat dimecres 26 de juny vam fer-vos arribar un escrit on valoràvem el que per a la nostra secció sindical ha estat el vergonyós cessament de dos companys directors de biblioteques de proximitat.
Una setmana després, el cap de RRHH va respondre el nostre escrit al que nosaltres volem respondre amb unes quantes matitzacions. Per això us transcrivim el seu escrit amb les nostres concrecions que distingireu en color vermell. Us animem a llegir-ho.
Tammateix, emplacem al cap de RRHH a debatre el tema públicament i obertament si això és el que vol.

----------------------------------
Fa uns dies, la secció sindical de l’UGT va difondre un comunicat en relació als resultats del concurs per proveir 6 llocs de treball de direcció de biblioteca de proximitat que, per les seves inexactituds, pot portar a confusió. Per això cal puntualitzar diversos aspectes:
1.    
1.   Sempre hem estat d’acord amb el Comitè d’Empresa en què, quan hi ha una direcció vacant temporalment, aquesta es pugui oferir per ser ocupada provisionalment per un/a bibliotecària, ja que això és una oportunitat de promoció per a la persona en qüestió, al mateix temps que es cobreix una necessitat de l’organització.
L’acceptació d’una direcció provisional és voluntària i  es fa oficial a tots els efectes mitjançant un decret de nomenament. A partir d’aquest moment, les direccions provisionals tenen els mateixos drets, responsabilitats i suports que la resta de direccions, i també perceben les mateixes retribucions.

Ara bé, a l’Administració pública, la llei obliga a superar un procés selectiu per consolidar el lloc de treball. Aquesta és una circumstància que tothom coneix quan accepta un lloc de direcció provisional.

Tant l’Estatut dels treballadors com l’Ebep determinen al seus articles 15 i 70 respectivament que com a màxim es pot trigar 3 anys a fer les convocatòries de les places estructurals ocupades per treballadors de manera temporal.
 
2. Els processos selectius necessaris per consolidar els llocs de direcció són d’accés restringit, de manera que no pot participar personal “del carrer”, però si són oberts a altres persones que reuneixin els requisits i que siguin plantilla fixa del CBB, de l’Ajuntament o de la Diputació. La llei obliga, i és de justícia, donar les mateixes oportunitats i valorar amb el mateix rigor  a tots els candidats o candidates en la realització de les proves selectives. La major experiència en el lloc de treball està àmpliament recollida en la puntuació dels mèrits.
La puntuació dels mèrits recull els anys treballats, no pas la qualitat de la feina duta a terme
. A més a més, resulta molt contradictori i injust que el propi Consorci valori positivament durant 5 o 3 anys la feina desenvolupada pels dos companys directors i la valoració de les proves fetes al concurs sigui inclús per sota del aprovat.  No s’entén gaire. 
      
      3.Les bases dels processos selectius són comunicades al Comitè d’empresa prèviament a la seva publicació i es dóna la possibilitat de fer suggeriments de canvi. Així ha estat també en aquesta ocasió i no he rebut cap proposta per variar cap apartat.
      Fins ara les bases dels processos selectius havien complert amb la legalitat, aquest fet ens ha dut a confiar-nos i admetem que el Cap de RRHH ens ha colat unes bases on les valoracions no són gens objectives ni respecten la proporcionalitat en la valoració de cada una de les proves (puntuacions), donat que s’han valorat en excés les proves relacionals (14 de 20 punts) i que més d’un terç de la nota final únicament la valora el Cap de RRHH i cap persona més del tribunal. NO TORNARÀ A PASSAR.
     
      4. En un procés de selecció a l’Administració pública s’ha de valorar l’actuació dels candidats dins del procés. En aquest cas, immediatament després de cada prova i de cada tanda d’entrevistes, les persones presents, incloent-hi els representats sindicals que han participat, hem contrastat la valoració de l’actuació de cada candidat/a i sempre hem tingut opinions molt convergents.   Els delegats sindicals que assisteixen a les proves dels processos de selecció ho fan en qualitat d’observadors, no tenim ni veu ni vot. I les valoracions que hem donat en el darrer procés no s’han tingut en compte, i en cap cas són coincidents ni convergents amb les valoracions de la resta de membres del tribunal.  
 
No hi ha lloc per sembrar dubtes respecte a  que les persones que han guanyat el lloc són les que en el procés han mostrat una millor combinació de capacitats i mèrits. El que no treu que fem un reconeixement públic de la professionalitat, la dedicació i les aportacions de les persones que han exercit el lloc de direcció de manera provisional i ara no han arribat a consolidar-lo.
En cap cas hem sembrat cap dubte respecte a les persones que han guanyat el lloc, és més, vam felicitar-los pels bons resultats obtinguts. La qüestió és, com es pot entendre que si el Consorci considera als dos companys cessats, bons professionals amb bona implicació i dedicació no se’ls hi dona, com fins ara, una segona oportunitat, mantenint-los al seu lloc actual fins poder consolidar la seva plaça més endavant, com s’ha fet fins ara amb molts altres companys.

      5. Atès que les normes que han de regir els concursos de provisió de llocs s’han seguit escrupolosament, i que el desenvolupament del concurs s’ha considerat correcte al llarg de tot el procés, no deixa de ser sorprenent que es posi el crit al cel quan els resultats finals no són els desitjats, i que es proposi tenir en compte actuacions fora del concurs que la llei no permet considerar i que significarien una greu injustícia i perjudici per les persones que han aconseguit millors resultats en el concurs.  I no deixa de ser sorprenent que aquesta posició sigui manifestada precisament per qui, en un procés de selecció, té un paper fonamental en supervisar el compliment de les normes, la netedat del procés i el respecte a la igualtat d’oportunitats de tots els treballadors i treballadores.
 
El que realment és sorprenent i injust és el canvi en la política de personal del Consorci, que parla molt de reconeixement però no ho trasllada després a la pràctica i la realitat laboral dels nostres companys.
El que realment és sorprenent és que el Consorci parli ara de compliment de les normes i netedad quan s’han comés al llarg de tots aquests anys irregularitats públiques i notories per satisfer els interessos de l’empresa.
El que realment és sorprenent és que es parli d’igualtat d’oportunitats, quan tots sabem que les places de direcció són singularitzades i s’adjudiquen directa i unilateralment per decisió de l’empresa.