divendres, 10 de gener del 2014

Més sobre les 37,5h

Com ja sabeu, des del 25 de setembre del 2012 tot el personal de Biblioteques de Barcelona està realitzant la jornada laboral de 37,5h per l'aplicació unilateral i sense negociar per part de la Gerència del Consorci del RD. Simultàniament la Gerent va llençar un globus sonda esmentant la possibilitat de transformació de l'entitat jurídica del Consorci a Institut Municipal o similar.

15 mesos després tot és boira. Els intents per esbrinar cap a on anem han estat infructuosos. Des de l'empresa diuen no saber què vol fer l'Ajuntament, només declaren que la situació actual és insostenible per l'incompliment de l'aportació econòmica de la Diputació de Barcelona al Consorci i la dificultat de gestionar la doble situació laboral dels treballadors del CBB amb els subalterns i auxiliars sota conveni Ajuntament i bibliotecaris sota Acords Marc Diputació.
Aquest canvi de forma jurídica, van dir, havia de ser una oportunitat per unificar-nos sota unes mateixes condicions laborals. Per això ens van proposar participar a una taula d'estudi de futures condicions laborals  en forma d'annexos a conveni Ajuntament per quan s'esdevingués aquest canvi de forma jurídica.

Els mesos passaven i la Gerent i el cap de RRHH es negaven a tractar l'aplicació de la jornada de 37,5h que per a la nostra secció sindical era una qüestió molt més prioritària que un possible canvi de forma jurídica, que ningú especificava cap a on aniria.
D'altra banda, des dels RRHH de l'Ajuntament de Barcelona ens refutaven totes les informacions que ens proporcionaven des de CBB respecte als acords que estàvem negociant a la mesa, perquè les desconeixien i ens reiteraven que no hi havia cap canvi de forma jurídica previst.

Un ambient de desconfiança total respecte al que estava passant es va instal•lar en nosaltres, i des d'UGT vam considerar que dita taula de negociació era una estratègia per fer perdre temps al Comitè d'Empresa i no tractar el que era més important, les 37,5h.
Així que vam amenaçar amb aixecar-nos de la taula i portar al CBB, unilateralment des de la nostra secció sindical, al Tribunal Laboral de Catalunya per obligar-lo a com a mínim iniciar un procés de sobre les 37,5h. Finalment es va adoptar aquesta decisió conjuntament per totes les seccions sindicals que integren el Comitè d'Empresa.

El dilluns 18 de desembre es va produir aquesta citació al TLC entre el Comitè d'Empresa del CBB i el propi Consorci. Els representants dels treballadors vam explicar l'aplicació arbitrària que fa el CBB dels Acors Marc de la Diputació al personal que es regeix sota aquests. En tota la història del CBB, l'acord sobre jornada és l'unic que no s'ha aplicat.
Resultat: el CBB es nega a aplicar l'acord sobre les 37,5h i també a negociar una altra aplicació donat que únicament en parlarien en el marc d'una negociació pròpia d'un nou conveni per a tot el personal del CBB. Igualment, l’empresa es nega a participar a l’arbitratge al mateix TLC, proposat pel Comitè d’Empresa i, per tant, només ens deixa l’opció d’emprendre un conflicte col•lectiu al jutjat de lo social que, en principi, posarem en marxa a partir de gener, prèvia assemblea (que el Comitè convocarà properament) amb tot el personal del Consorci.