divendres, 28 de juny del 2013

Edificis malalts


L’altre dia vam assistir a la primera assemblea on estaven convocats els equipaments públics afectats per malalties i problemes de salut ambiental. Aquestes assemblees tenen com a objectiu articular una estratègia i un full de ruta per resoldre les condicions ambientals perjudicials per la salut ocasionades pels edificis malalts, per garantir el compliment del Protocol sobre la Lipoatròfia Semicircular de la Generalitat i per investigar les veritables causes i conseqüències de malalties ambientals com ara la Lipoatròfia Semicircular. També es pretén aconseguir que les autoritats responsables posin en pràctica una política preventiva adient per evitar que es tornin a produir aquestes casuístiques. 


Trobareu documentació d'interès sobre aquest tema a la columna de la dreta.

Vergonyós cessament de dos directors de biblioteques de proximitat

El passat 20 de juny es va celebrar la darrera reunió del Tribunal del concurs per atorgar 6 places de director de biblioteca de proximitat. Des de la secció sindical d'UGT al CBB volem compartir amb tots vosaltres la nostra impressió i valoració sobre aquest procés, que és un clar reflex de la vergonyosa política de personal que el Consorci de Biblioteques de Barcelona duu a terme.

El Cap de Personal, juntament amb la Gerent, la Direcció Tècnica de Planificació, Projectes i Avaluació i la representant de la Diputació de Barcelona, en la dita reunió del Tribunal, van decidir cessar a dos companys que fins aquell moment ocupaven dues direccions des de feia 5 i 3 anys respectivament. Tots dos havien ocupat dites direccions  per decisió de la pròpia empresa, de forma temporal, sense que s'hagués convocat el concurs durant 5 i 3 anys.

Al llarg d'aquest temps, en cap cas des del CBB s'ha posat en dubte la validesa  d'aquests treballadors en el desenvolupament de la feina duta a terme. És més, se'ls ha incentivat amb bones paraules. Mai, a cap dels dos, se'ls hi ha demanat que canviessin el seu perfil directiu. Tampoc s'ha avaluat mai el seu lloc de treball per part de la direcció de personal.

Fins ara, sempre s'havia permès als treballadors en situació d'adscripció temporal en una direcció, una segona oportunitat o fins i tot més, per poder guanyar les seves places. Aquest sistema és més just i coherent si pensem que és la pròpia empresa qui decideix, quan li interessa i de forma unilateral, col.locar a persones concretes en les direccions (sense donar-los-hi formació específica per desenvolupar les tasques de més responsabilitat que duran a terme). I la que decideix també, mantenir-les sense fer cap tipus de seguiment i avaluació de la seva feina, com sí es fa amb la resta de llocs de treball. Una clara actitud de desídia cap a aquests companys que assumeixen aquesta responsabilitat. Fins i tot en llargs períodes de temps (5 anys i més), no es parla amb la resta de l'equip que dirigeixen per conèixer la satisfacció en la gestió que s'ha fet de l'equipament i de les persones que hi treballen. Es decideix cessar-los dels seus llocs de direcció basant-se únicament en unes proves de 8h, dos terços de les quals han estat valorades en exclusiva pel Cap de Personal, amb l'extrema subjectivitat que això suposa en l'apreciació de la capacitat dels treballadors.

Tot i que la llei de confidencialitat no ens permet donar més detalls sobre com s'han desenvolupat les proves i les valoracions del tribunal, sí direm que sempre s'havia tingut en compte per part de l'empresa , la trajectòria dels treballadors que ocupaven llocs de direcció de manera provisional, a l'hora de consolidar-les per concurs.

Malgrat això, en el cas que ens ocupa, l'empresa s'ha negat a valorar la trajectòria d'aquests treballadors al.legant que només les proves són les que determinen la professionalitat de dits companys per continuar ocupant aquestes places, quan al llarg dels darrers 12 anys hem pogut viure adjudicacions de direccions amb força irregularitats així com direccions que tot i haver superat les proves corresponents han demostrat gestionar els equipaments i el personal de manera insuficient, poc satisfactòria i fins i tot conflictiva.
Ens consta, a més, que els treballadors que dirigien els dos companys cessats estan molt satisfets amb la gestió que s'ha dut a terme dels equipaments i dels propis equips de personal.

Volem donar tot el nostre recolzament als dos companys cessats, tots els coneixem i sabem del cert la seva professionalitat i implicació amb els equipaments i els equips de personal que han gestionat. Encara que l'empresa ara ho posi en dubte.
Al menys ens queda el reconeixement per part dels usuaris i agents del territori que sembla que coneixen millor als equips humans que treballen a les diferents biblioteques que la pròpia empresa que ens contracta.

També volem felicitar els companys que han superat les proves de selecció d'aquest concurs així com als que han consolidat les seves places. Una cosa no treu l'altra, però creiem que és molt important compartir amb tots vosaltres la vergonyosa situació de desemparament en que l'empresa deixa els dos companys cessats, i que ho tingueu en compte a l'hora d'acceptar càrrecs de responsabilitat superior a la vostra categoria laboral, donat que així és com l'empresa motiva, facilita el desenvolupament professional i gestiona les situacions complexes amb els seus treballadors...