dijous, 16 de maig del 2013

Lluitem junts, participeu a la Comissió de Mobilització!

El passat 9 d'abril es va reunir per primera vegada la Comissió de Mobilització. Una comissió, que no està lligada a cap sindicat, l'objectiu de la qual és idear, debatre i fomentar la participació dels treballadors en les estratègies de lluita per aconseguir les nostres reivindicacions tant a nivell laboral com en la defensa del servei públic de qualitat.

La comissió es declara en contra de les retallades laborals i socials, en contra de l'obertura de nous equipaments sense contractació de personal perquè això obliga a reduir personal, i per tant serveis, a la resta de biblioteca, i en contra que l'empresa no apliqui l'acord d'horaris pels companys bibliotecaris que tenen com a marc laboral el conveni de la Diputació de Barcelona.

En aquesta primera trobada ens vam reunir 14 treballadors i van sorgir propostes molt diverses, entre elles:

--> aturades parcials, ocupació biblioteques
--> idear accions conjuntes amb la resta de companys de l'Ajuntament i la Diputació i altres plataformes culturals
--> fer visible que les retallades han arribat a les biblioteques
    --> amb pancartes i cartells, com ja fa temps que fan als centres de salut i hospitals, per exemple
    --> repartir flyers als usuaris explicant els serveis que s'estan retallant
    --> fomentar que els ususaris deixin queixes per escrit i recollida de signaturaes
--> dur samarretes i enganxines reivindicatives
--> fer reivindicacions en grans esdeveniments del CBB
--> difondre la situació del CBB a plataformes i xarxes del nostre col·lectiu professional
--> redactar un manifest sobre la situació del CBB i les retallades comeses per difondre a plataformes culturals, mitjans de comunicació, etc
--> com a col·lectiu, al marge de l'empresa, fer un web/blog que reculli les propostes alternatives que estan sorgint arran de la crisi

Us animem a formar part en properes trobades de la comissió per tal de definir una postura el més contundent i consensuada possible. I que si teniu propostes i/o suggeriments i no podeu venir, els feu arribar al correu del comitè d'empresa:
comite.empresa.cbb@gmail.com

Resum assemblea informativa sobre el SOM (14.5.2013)

El passat 14 de maig es va organitzar una assemblea per informar al personal de l'ICUB i Biblioteques de Barcelona sobre el SOM. Per si no vau poder assistir, us hem fet un resum de tot el que s'hi va dir. També us animem a consultar el calendari de la resta d'assemblees autoritzades per si us voleu animar i assistir-hi.

El SOM (Sistema d'Ordenació Municipal) és un
sistema ideat per la Gerència de RRHH que pretén ordenar i simplicar més de 400 llocs de treball municipals en 130 aproximadament (34 llocs i 11 famílies).

--> el SOM modifica relacions laborals i les taules salarials
--> el SOM reordena el personal per "famílies" creant agravis entre la plantilla

L'actual SOM el signa el Ple de l'Ajuntament sent preceptiu establir un període de consulta així com la convocatòria de negociació a la Mesa General de Negociació, amb la participació de tots els sindicalsts, sense ser necessari arribar a acords ni en personal funcionari ni laboral. La tramitació del SOM s'ha fet a esquenes de la representació sindical, excusant-se en la signatura de la pròrroga de la vigència del conveni fins el 31-12-2015 que incloia una referència a l'estudi del SOM, però que el Plenari aprova sense negociar-ho amb els sindicats.

Sent potestat de l'Administració la seva capacitat organitzativa, s'ha vulnerat el joc democràtic entre l'administració i els sindicats, que no hem signat aquest SOM.
--> sent la potestat organitzativa de l'administració, però està obligada a negociar la part retributiva amb la mesa sindical
--> l'Ajuntament va donar un plaç de 6 mesos per negociar que s'acaben el 30 de juny
    --> el govern municipal està en contra del SOM
    --> el PP es va abstenir en la votació del SOM, però si pactés amb CIU tindrien majoria per aprovar-lo unilateralment, es van comprometre a no donar un vot positiu si no hi havia acord entre els sindicats
    --> el SOM és un sistema heretat del grup municipal del PSC que ja va intentar aprovar-lo en el seu moment

El SOM conté una doble escala salarial que suposa una baixada de quasi un 15% als treballadors que entrin nous a l'administració amb data 01-01-2013. Els interins que obtinguessin la plaça de funcionari de carrera patirien una rebaixa del seu salari d'un 15% sobre el sou que actualment perceben.
--> els sindicats s'assebenten de l'aplicació d'aquestes taules retributives quan l'Ajuntament realitza contractacions d'interins i substitucions amb els salaris rebaixats un 15%

El SOM no parla en cap moment de la professionalització ni de l'objectivació de la carrera. No està lligat als serveis que oferim, ni a la realitat i funcions dels nostres llocs de treball.
--> el 72% de la plantilla té un lloc de treball singularitzat i el SOM "desingularitza" baixant els salaris
    --> un tècnic auxiliar d'institucions culturals funcionari passaria a ser administratiu dins de la família general
    --> al CBB encara no està aplicant
    --> estem en mig d'un procés de municipalització, ens podria acabar afectant
--> inclou avaluació i qüestionament continus del lloc de treball

El SOM rebaixa el salari de les categories més baixes, allunyant-nos i establint agravis entre categories laborals.
S'ha presentat un contenciós administratiu contra lo aprovat pel Consell General però els assessors jurídics ens informen que el procés es podria dilatar fins a dos anys.
També està denunciada l'actuació unilateral d'ordenació que s'ha dut a terme al Consorci d'Educació.

Ara més que mai, cal aconseguir un bon nivell de concienciació i compromís cap a la mobilització per fer pressió i força contra l'aplicació del SOM així com de els futurs decrets de governs centrals, autonòmics i locals que depenen de les aritmètiques polítiques.

Com a colofó al resum sobre el que es va dir a l'assemblea informativa sobre el SOM, us animem a que consulteu la documentació annexa que ha anat lliurant l'Ajuntament als sindicats, tot i que aquesta i les dades que contenen van variant sense explicació...
--> annex Catàleg dels Llocs de treball
    --> Mapa dels Llocs de treball
--> annex Categories profesionals
--> annex Taules Retributives

dimecres, 15 de maig del 2013

Acords sobre permisos a la Diputació de Barcelona


El passat 13 de maig en la Mesa General de Negociació es va aprovar l'acord sobre permisos (la notícia ja està publicada a l'Intradiba) amb les següents concrecions:

* En matèria de conciliació de la vida laboral i familiar, 4 dies de permís -> desenvolupament de l'article 48.1 apartat j de l'EBEP)

* Sobre el desenvolupament de la jornada de treball, 15 hores de permís retribuït (en dues jornades o en períodes fraccionats no inferiors a dues hores)

* 7 dies de vacances, dels 22 anuals, a gaudir de manera independent (sense necessitat de fer-ho en períodes de cinc dies continuats)

A això s'ha d'afegir el que ja recull el Decret del calendari laboral: A aquests dies cal afegir el que ja recull el Decret del calendari laboral:

* 3 dies de permís d'assumptes particulars (segons els RD 20/2012)

* 2 dies de festius (24 i 31 de desembre a gaudir en qualsevol data de l'any i recollits en decret calendari)

* 12 d'octubre (dia de dispensa pel festiu que coincideix en dissabte de conformitat amb els acords signats des de fa molts anys en la Diputació de Barcelona)

Si finalment s'ha pogut arribar a aquest acord és gràcies al treball conjunt dels treballadors i treballadores, que ens heu donat suport en totes les concentracions; al tancament dels delegats i delegades de la junta de personal i de l'òrgan de representació unitària; a la unitat sindical mitjançant les actuacions com a delegats dels treballadors i treballadores; i a cadascuna de les centrals sindicals amb representació en la Mesa de Negociació.

Des de la secció sindical d'UGT al CBB ens hem intentat posar en contacte, sense èxit, amb el Cap de RRHH per saber si des de Biblioteques de Barcelona pensen aplicar aquest acord als bibliotecaris laborals, donat l'arbitrarietat que s'estila darrerament a l'hora d'aplicar els acords sectorials de la Diputació de Barcelona.

Restem a l'espera que l'empresa comuniqui al comitè d'empresa i al personal quina serà la postura adoptada. Així mateix demanem que s'ampliï el període de lliurament de les vacances d'estiu perquè el personal afectat pugui introduir els canvis que cregui necessaris.