dijous, 6 de març del 2008

Qüestionari de Riscos Psicosocials

Per garantir les millores de la salud de tots els treballadors i treballadors del Consorci de Biblioteques us convidem a participar i contestar un qüestionari per la identificació i avaluació dels riscos psicosocials.

Què són i per què hem d’avaluar els riscos psicosocials?

Els factors psicosocials són aquelles característiques de les condicions de treball, i sobretot, de la seva organització que afecten la salut de les persones mitjançant mecanismes psicològics o fisiològics. En termes de prevenció de riscos laborals, els factors psicosocials representen l’exposició. L’organització del treball és l’origen d’aquesta exposició i l’estrès és el detonant de l’efecte, és a dir, de la malaltia o l’alteració de la salut que es pugui produir.

L’estrès, l’ansietat, la depressió, diversos trastorns psicosomàtics, trastorns cardiovasculars, l’úlcera d’estómac, trastorns immunitaris, al·lèrgics o les contractures i el dolor d’esquena poden ser deguts a l’exposició a riscos psicosocials en el treball. Els riscos psicosocials són característiques de les condicions de treball i, concretament, de l’organització del treball nocives a la salut. Hi ha quatre grans grups de riscos psicosocials que pots identificar en el teu lloc de treball amb aquest qüestionari: L’excés d’exigències psicològiques del treball: cal treballar ràpid o de forma irregular, el treball requereix que amaguem els sentiments…

La manca de control dels continguts i les condicions de treball i de possibilitats de desenvolupament: no tenim influència ni marge d’autonomia en la manera de fer el nostre treball, el treball no dóna possibilitats per aplicar les nostres habilitats i els nostres coneixements o no té sentit, no podem adaptar l’horari a les necessitats familiars…

La manca de suport social, de qualitat de lideratge, de previsibilitat o de claredat de rol en el treball: quan s’ha de treballar de manera aïllada, sense el suport dels superiors o dels companys i les companyes, amb les tasques mal definides o sense la informació adequada i a temps…

Les escasses compensacions del treball: manca de respecte, inseguretat contractual, canvi de lloc o servei en contra de la nostra voluntat, tracte injust…

A més, hi ha un altre factor que afecta la salut: la doble. La majoria de dones treballadores fan la major part del treball domèstic i familiar, cosa que implica una doble càrrega de treball si ho comparem amb els homes. A més, el treball familiar i domèstic implica exigències que han d’assumir-se de forma simultània a les del treball remunerat, i l’organització d’aquest dificulta o facilita la compatibilització d’ambdós.

Actua, defensa la teva salut

Els resultats que tens a les mans et permeten conèixer si les teves condicions de treball et poden ocasionar exposició a factors de risc de naturalesa psicosocial. Aquests tenen l’origen en l’organització del treball. Defensar la teva salut en el teu lloc de treball constitueix un dels teus drets fonamentals, i està protegit per la legislació vigent. L’empresa té l’obligació de garantir que les teves condicions de treball siguin saludables. Comenta aquests resultats amb els teus companys. Això et permetrà tenir una visió col·lectiva, i no dubtis a assessorar-te. Pots obtenir assessorament dels representants dels treballadors a la teva empresa, i dels organismes de prevenció de riscos laborals de les administracions públiques i els sindicats.

Impedir que les condicions psicosocials de treball danyin la salut és posible mitjançant mesures per:

- Facilitar la quantitat de treball sigui adequada al temps disponible per fer-lo.

- Incrementar les oportunitats de desenvolupament de les nostres habilitats i dels nostres coneixements; evitant el treball monòton i repetitiu. Incrementin el nivell de control dels temps de treball de què es desposa (pauses, descansos, permisos, vacances…).

- Potenciar la participació en les decisions relacionades amb les tasques.

- Potenciar la decisió dels/de les treballadors/es pel que fa a les seves condicions de treball.

- Facilitar el suport entre el personal de l’empresa.

- Fomentar la claredat i la transparència organitzativa, defensant llocs de treball, tasques assignades i marge d’autonomia. Proporcionin formació i habilitats directives no autoritàries.

- Eliminar la competitivitat entre companys i/o departaments.

- Eliminar el treball aïllat.

- Garantir el respecte i el tracte just.

- Garantir la seguretat i l’estabilitat en la feina i en les condicions de treball (jornada, sou, etc.). Eliminin la discriminació per sexe, edat, ètnia o de qualsevol altra mena.

- Facilitar la compatibilització entre la vida laboral i familiar. La selecció i posada en marxa de les mesures preventives necessàries ha de fer-se amb la teva participació. Sense aquesta no serà possible identificar els riscos ni posar en marxa les mesures preventives oportunes.


5 de març del 2008
Primer de tot, volem agrair-vos la vostra elevada participació a les eleccions, ha estat tot un èxit. I, en segon lloc, moltes gràcies pel suport que ens heu donat. Som conscients del que això implica i des d'avui mateix ens posarem a treballar. Moltes gràcies!



Resultats de les eleccions a membres del comitè d'empresa del CBB

CGT: 3 delegats/des
UGT: 3 delegats/des
CCOO: 2 delegats/des
CTeC: 1 delegats/des
ASI: 0 delegats/des


Mesa de personal tècnic i administratiu

· CGT: 67 vots - 3 delegats/des
· UGT: 55 vots - 2 delegats/des
· CC.OO: 34 vots - 2 delegats/des
· CTeC: 20 vots - 1 delegada
· 12 vots en BLANC
· 2 vots NULS

Total votants: 190

Participació : 84,4%



Mesa de personal de suport

· UGT: 7 vots - 1 delegada
· CCOO: 5 vots
· CTeC: 5 vots
· ASI: 4 vots
· 1 vot NUL

Total votants: 22

Participació : 84,6%

diumenge, 2 de març del 2008